Sportcampus Zuiderpark

Genomineerd Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Type prijs Genomineerd
Locatie Den Haag
Architectenbureau FaulknerBrowns Architects
Opdrachtgever Gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan
Bouwperiode 2015-2017
Fotograaf Scagliola Brakkee & Arjen Schmitz

 

 

Juryrapport

Midden in het Haagse Zuiderpark, op de plek van het voormalige ADO-voetbalstadion, is een gebouw als een reusachtige ufo geland. Dit is de sportcampus Zuiderpark, waar (hogeschool)onderwijs op het gebied van sport gecombineerd wordt met topsport. Met zijn goudkleurige gevels van gepolijst roestvrij staal is dit gebouw een icoon pur sang, dat door de reflecterende eigenschap van het materiaal – afhankelijk van de lichtval verandert het van kleur en weerspiegelt het de lucht en bomen – wonderwel in zijn omgeving past. FaulknerBrowns Architects heeft alle functies ondergebracht onder een enorm rond dak, dat schuin afloopt richting de voorhof die zich naar het park opent. Binnen de cirkelvormige contour van het gebouw zijn de kantoren, onderwijsruimtes, sporthallen en kleedkamers systematisch geordend in een orthogonale plattegrond. Het dak is deels begroeid met sedum, en deels benut voor plaatsing van zonnepanelen,

De jury is onder de indruk van het krachtige gevelbeeld, de aansluiting van het gebouw op het park en de aandacht voor duurzaamheid; dankzij de zonnepanelen, een warmtepomp en wko-installatie is het gebouw energieneutraal. Het interieur vindt de jury niet op elk punt geslaagd. De inpandige gangen maken het lastig om je te oriënteren in het gebouw. In de afwerking wordt de eigenzinnige, poëtische kwaliteit van het exterieur gemist.

Bovenal ziet de jury de grote betekenis van dit project voor de (achterstands-)wijk waarin het ligt. Sport is bij uitstek een manier om mensen te stimuleren en met elkaar te verbinden; dit is een gebouw dat daartoe uitnodigt.

meer info over project

 

bekijk het juryrapport

 

 

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)