Veelbelovende oogst inzendingen Beste Gebouw van het Jaar 2016

Inzenders 2016 final-minIn totaal dingen 125 gebouwen mee naar de titel ‘Beste Gebouw van het Jaar 2016’. Gisteren sloot de inzendtermijn van de wedstrijd, georganiseerd door  branchevereniging, de BNA. ‘De kwaliteit ziet er op het eerste gezicht goed uit,’ volgens BNA-directeur Fred Schoorl, ‘er doen bekende projecten mee zoals WaterCampus, Arnhem Centraal, het Timmerhuis en de McDonald’s in Rotterdam. Wat bijzonder is dat er dit jaar ook kleinere projecten meedoen in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie: gebouwen die bijdragen aan de ‘kleefkracht’ van bewoners in wijken.’

Meeste inzendingen in categorie Stimulerende Omgevingen
De meeste inzendingen vallen dit jaar binnen de categorie Stimulerende Omgevingen met 43 projecten, gevolgd door 36 projecten in Identiteit & Icoonwaarde, 32 projecten in Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Afsluiter dit jaar is de categorie Particuliere Woonbeleving met 14 inzendingen.

30 maart genomineerden bekend
Nu de deelnemende gebouwen bekend zijn, is het de beurt aan de juryvoorzitter Hanneke Groenteman en de overige juryleden Roelof Bleker (Dijkgraaf), Mels Crouwel (architect en partner Benthem Crouwel), Ronald Huikeshoven (directeur AM), Reimar von Meding (architect en partner KAW architecten) en Maaike Westinga (architect en partner TenBrasWestinga Architecten). Op 30 maart maakt de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus de genomineerde gebouwen bekend. Op 19 mei volgt de uitreiking in de Tolhuistuin te Amsterdam.

Publieksprijs
De bekendmaking van de genomineerden is tevens het startschot voor de Publieksprijs. In samenwerking met mediapartner Elsevier kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete gebouw. Hierdoor maken alle genomineerden kans om ook met de Publieksprijs naar huis te gaan. Onder de stemmers wordt een prijs verloot.

Bekijk alle 125 inzendingen

BNA Beste Gebouw van het Jaar
De BNA heeft als brancheorganisatie voor architectenbureaus de ambitie te benadrukken dat goede architectuur meer is dan alleen een mooi gebouw, het gaat om het béste gebouw. Het draait om excellentie in brede zin. Naast de architectonische kwaliteit, wordt er juist ook gekeken naar hoe een gebouw gebruikt wordt en wat de beleving is.

Those who writing philosophy papers attain some ultimate understanding of these things

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)