4 vragen aan… Ellen van der Wal

Ellen van der Wal, afgelopen jaar onder haar eigen naam een nieuw bureau gestart. Zij is één van de zes juryleden van Beste Gebouw van het Jaar 2017. BNA stelde haar een aantal vragen om te zien hoe zij tegen architectuur aankijkt.

Naar welke categorie ben je vooral benieuwd?
Mijn interesse gaat vooral uit naar de categorie ‘stimulating environments’. We zouden toch vooral gebouwen moeten maken die als een warme jas de mens dienen. Of je nou praat over learning environments, healing environments of supporting environments, het gaat over hoe een gebouw voor een mens zijn of haar optimale omgeving creëert.

Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2017?
Meer dan ooit moet de wil er zijn om samen te werken, te leren van andere disciplines en te laten inspireren en leiden door veranderingen in de maatschappij. Er liggen grote maatschappelijke opgaven die we alleen met samenwerken en innovaties aan kunnen.

Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap?
Men zegt wel eens, een gebouw is zo goed als haar opdrachtgever. Respect voor ieder zijn vakgebied, luisteren en de balans vinden. Maar belangrijker is misschien, dat naast de noodzakelijkheid om te komen tot een nieuw gebouw, ook het verlangen bestaat om het juiste te doen, de wil om voorbij de opgave te kijken.

De jury let bij het nomineren op de meerwaarde voor gebruikers en maatschappij. Terecht criterium?
Het zou pas gek zijn als de jury hier niet op zou letten! Vanzelfsprekend gaat het om de eindgebruiker, de mensen die dag in dag uit in dat gebouw verblijven.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)