4 vragen aan… Hans Wijers

Hans Wijers, de juryvoorzitter van Beste Gebouw van het Jaar 2017. In 2016 werd hij voor het derde jaar op een rij door Volkskrant benoemd tot invloedrijkste Nederlander. Hans Wijers heeft verschillende bestuursfuncties gehad bij onder meer Shell, Heineken, Natuurmonumenten en het Concertgebouw. Hij maakte naam als D66-minister en als topman van AkzoNobel. De BNA stelde hem 4 vragen om erachter te komen hoe hij over architectuur denkt. 

Wat zijn de ontwikkelingen in de architectuur waar we rekening mee moeten houden?
Het lijkt me dat architecten en opdrachtgevers in de Nederlandse context te maken zullen hebben met een aantal lange-termijntrends: behoefte aan meer duurzaamheid, via de bebouwde omgeving een bijdrage leveren aan meer inclusiviteit in onze samenleving en natuurlijk innovatie: het benutten van nieuwe materialen en inspelen op de digitalisering. Ik hoop en verwacht dat deze trends op spannende, verrassende manieren zullen voorkomen in alle BNA Beste Gebouw van het Jaar-categorieën.

 Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2017?
De architect van nu komt, goed luisterend naar de wensen van de gebruikers en opdrachtgevers, met innovatieve oplossingen, waarin de hier bovengenoemde trends zijn geïntegreerd. 

 Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap?
Een goede opdrachtgever heeft zijn programma van eisen goed besproken en doordacht, houdt daar aan vast en geeft vervolgens daarbinnen veel ruimte aan de architect om zijn vak goed uit te oefenen. 

 Is Nederlandse architectuur te typeren en zo ja: hoe?
De Nederlandse architectuur is als Nederland zelf: heel divers. Er zijn wereldtoppers die prachtige, iconische gebouwen realiseren en er worden helaas ook nog regelmatig treurniswekkende bouwsels afgeleverd
.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)