6 vragen aan… Gijs Baks

Gijs Baks, oprichter en architect bij Space Encounters, is één van de juryleden van Beste Gebouw van het Jaar 2018. BNA stelde hem 6 vragen om te zien hoe hij tegen architectuur aankijkt.

Wat zou jouw reden zijn om mee te doen met Beste Gebouw van het Jaar?
Het is een van de belangrijke architectuurprijzen van ons land. Het is eigenlijk het Open Nederlandse Architectuurkampioenschap. Open omdat sinds 2014 ook niet BNA leden mee mogen doen. Een prijs genereert veel aandacht bij vakgenoten, in de media en bij nieuwe opdrachtgevers. En is meedoen dus een manier om die te vinden.

Naar welke categorie ben je vooral benieuwd?
Architectuur gaat niet over categorieën. Dus ben ik geïnteresseerd in alle categorieën. Ons bureau Space Encounters won vorig jaar de eerste prijs in de categorie Stimulerende Omgevingen. Ik ben dan ook extra benieuwd naar die categorie.

Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2018?
Nu de bouwproductie weer vol op gang is, en er snel geld te verdienen valt, is de architect het geweten van de opdracht. Tegelijker is de macht van de architect in veel gevallen niet groot. Een zo groot mogelijk begrip van de opdracht, de deelnemers en de context om strategisch in het proces te staan is essentieel. Door de beeldenproductie van internet is er veel imitatie. Echte orginaliteit is voor ons belangrijk.

Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap?
Een goede opdrachtgever investeert in architectuur, hij is geïnteresseerd in meerwaarde op de lange termijn.

De jury let bij het nomineren op de meerwaarde voor gebruikers en maatschappij. Terecht criterium?
Ja, zeker een terecht criterium. Gebouwen veranderen in tijd van gebruiker en onze maatschappij staat aan de vooravond van grote veranderingen. Klimaat, energie en vervoer. Dus ook meer abstracte waarden als flexibiliteit, betekenis en innovatie zijn voor ons in de beoordeling van belang.

Is Nederlandse architectuur te typeren en zo ja: hoe?
Op zijn best kwalitatief, pragmatisch en experimenteel.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)