6 vragen aan… Jeroen van Schooten

Jeroen van Schooten (1960) heeft samen met Do Janne Vermeulen de creatieve leiding bij Team V architectuur. Recent gerealiseerde projecten: Landgoed Sparrendaal, het gerenoveerde a.s.r. hoofdkantoor in Utrecht en Het Gelders Huis (winnaar BNA Beste Gebouw 2018) in Arnhem. Van 2008 tot 2017 was Van Schooten bestuurslid van de Dutch Green Building Council, sinds kort is hij voorzitter van het Professional Experience Programme (PEP) voor afgestudeerde ontwerpers.

Wat zou jouw reden zijn om mee te doen met BNA Beste Gebouw van het Jaar?
Meedoen geeft de mogelijkheid om een bijzonder project meer aandacht te geven. Uiteraard moet het gebouw daarbij actuele thema’s behandelen en excellent zijn.

Naar welke categorie ben je vooral benieuwd?
Geen enkele in het bijzonder. In iedere categorie kan een categorie-overstijgend project zitten dat een bijdrage levert aan de opvatting over ons vak en de maatschappij.

Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2019?
In essentie verandert ons vak niet. De vragen en middelen die ons ter beschikking staan echter wel.

Wat zijn de ontwikkelingen in de architectuur waar we rekening mee moeten houden?
Dat zijn er velen. Ons vak staat midden in de samenleving. Alle onderwerpen die nu spelen hebben daarom hun weerslag op de architectuur. Thema’s als klimaat, veiligheid, vervoer en betaalbare zorg hebben invloed, maar ook technische innovaties zijn bepalend.

Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap?
Het hebben van meer ambities dan uitsluitend financiële.

Is Nederlandse architectuur te typeren en zo ja: hoe?
De beste voorbeelden van Nederlandse architectuur laten zich het beste typeren met drie begrippen: sober, doelmatig en creatief.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)