6 vragen aan… Koen van Velsen

Koen van Velsen is architect en heeft met zijn bureau Koen van Velsen architecten gedurende de afgelopen veertig jaar een rijk en gevarieerd oeuvre opgebouwd. De BNA stelde hem  naar aanloop van de wedstrijd 6 vragen om erachter te komen hoe hij over architectuur denkt.

Wat zou jouw reden zijn om mee te doen met Beste Gebouw van het Jaar?
De afgelopen jaren zond ons bureau (Koen van Velsen architecten) projecten in om mee te dingen naar het Beste Gebouw van het Jaar. Redenen om dat te doen waren voor ons in de eerste plaats dat we trots waren op wat we samen met onze opdrachtgevers en het team gepresteerd hadden en dit graag wilden delen. In de tweede plaats hopen we dat de mogelijke aandacht van de verkiezing ons helpt om voor nieuwe interessante opdrachten in aanmerking te komen.

Naar welke categorie ben je vooral benieuwd?
Hoewel wij als jury straks alle categorieën met veel aandacht zullen beoordelen, ben ik vooral benieuwd naar projecten die de verschillende categorieën in zich verenigd hebben.

Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2018? Wat zijn de ontwikkelingen in de architectuur waar we rekening mee moeten houden?
Het vak en de positie van de architect is onderhevig aan continue verandering. Een belangrijke rol van architecten is in complexe omstandigheden met creativiteit ‘verbindende’ oplossingen voor te stellen.

Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap?
De ideale opdrachtgever is geïnteresseerd in ons vak en levert een bijdrage om, binnen de kaders en met respect voor eenieders rol, in één ontwikkel -en bouwproces het maximale resultaat te behalen.

De jury let bij het nomineren op de meerwaarde voor gebruikers en maatschappij. Terecht criterium?
We maken gebouwen voor gebruikers en maken deel uit van een steeds veranderende maatschappij met alles wat daarbij hoort. Een maatschappij die zonder deze waardes van ons vak misschien wel niet zou bestaan. Een belangrijk criterium dus!

Is Nederlandse architectuur te typeren en zo ja: hoe?
Of Nederlandse architectuur te typeren is weet ik niet. Wel zijn Nederlandse architecten in staat om voor zeer lage budgetten geweldige prestaties te leveren. Hopelijk zien we ook dat weer terug in het Beste Gebouw van het Jaar 2018.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)