7 vragen aan.. Anne van der Zwaag

Anne van der Zwaag, werkt als curator, schrijver en adviseur in de creatieve industrie en het bedrijfsleven. Anne is directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam en van het kunstplatform BIG ART. Ze schreef boeken over design, kunst, mode en architectuur, rubrieken voor De Architect, Frame Magazine en heeft een column in ELLE Decoration. De BNA stelde haar 7 vragen om erachter te komen hoe zij over architectuur denkt. 

Wat zou jouw reden zijn om mee te doen met Beste Gebouw van het Jaar? 
Het is een prestigieuze prijs voor actuele ontwikkelingen in de architectuur, als deelnemer meet je je met de beste architectenbureaus van Nederland.

Naar welke categorie ben je vooral benieuwd?
Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), een mooi of iconisch gebouw ontwerpen is een prestatie, maar ervoor zorgen dat een gebouw écht gebruiksvriendelijk is blijft een uitdaging.

Welke meerwaarde dient een architect te hebben anno 2017?
Duurzaamheid is ontzettend belangrijk, in de toepassing van materialen maar ook als het gaat om energie-efficiëntie, warmteregulatie en waterverbruik.

Wat zijn de ontwikkelingen in de architectuur waar we rekening mee moeten houden?
De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, retail, wonen en veel andere sectoren gaan razendsnel. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw over tien, twintig of vijftig jaar nog steeds het doel dient en niet leeg staat of overbodig wordt.

Wat kenmerkt goed opdrachtgeverschap? 
Een goede opdrachtgever focust op de context van een gebouw en zorgt ervoor dat architectuur is geïntegreerd in het stedelijk, landschappelijk en maatschappelijk weefsel van een plek.

De jury let bij het nomineren op de meerwaarde voor gebruikers en maatschappij. Terecht criterium?
We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van huisvesting, integratie, maar ook duurzaamheid en mobiliteit, een visie hierop is onontbeerlijk.

Is Nederlandse architectuur te typeren en zo ja: hoe? 
Natuurlijk worden er ook blokkendozen gebouwd en bestaande gebouwen aangepast of hergebruikt maar als je naar de laatste decennia kijkt zie ik toch vooral veel nieuwsgierigheid, experiment en durf in de Nederlandse architectuur.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)