5 vragen aan.. Wim Pijbes

19 februari 2015

Wim_Pijbes_802x1040De meesten hebben hem in 2008 leren kennen als nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dit jaar is hij juryvoorzitter van BNA Beste Gebouw van het Jaar. BNA vroeg hem vijf vragen om erachter te komen wat zijn visie is op architectuur?

Wanneer kwam u voor het eerst in aanraking met architectuur?
Ik maakte voor het eerst kennis met architectuur op de roltrappen van Vroom & Dreesman in Groningen. Als jongetje uit Veendam was dit nieuw voor mij, want dat hadden ze daar niet.

Hoe kijkt u aan tegen de architectuur in Nederland op het moment, zijn ontwikkelingen te zien?
Ik zie veel verschil tussen arm en rijk. Helaas is er veel lelijkheid zichtbaar, met opvallend mooie lichtpuntjes ertussen. Het wordt er niet beter op en ik zie dat de rol van de architect steeds verder wordt beperkt. Gevolg is dat de rol van de ingenieur en adviseur steeds groter worden.

Zelf weleens een architect ingeschakeld ?
Ik heb veel met architecten gewerkt. Veel verschillende soorten ook; van ijdeltuiten tot bescheiden probleemoplossers.

Wat is uw favoriete gebouw in het buitenland?
De Eiffeltoren, omdat het zowel voor de massa als door de elite wordt gewaardeerd. Destijds was het iets revolutionairs en radicaals en geeft het uitdrukking aan de tijd waarin het is ontstaan. Ik zie het als een symbool van voorsprong door techniek, op esthetische wijze. In Nederland is dit de Van Nelle Fabriek, om eigenlijk precies dezelfde redenen.

Wat is  de meerwaarde van BNA Beste Gebouw van het Jaar?
Door BNA Beste Gebouw van het Jaar te organiseren wordt er aandacht gevraagd voor kwaliteit, creativiteit, vernieuwing en vooruitgang. Dat is altijd goed!

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)